Toxémia megelőzés

Megelőzhető a toxémia?

A gyermekvárás szép napjait igencsak megcsúfíthatja a terhességi toxémia kórképe, olykor még a szülés idő előtti megindítását is indokolttá téve. A következőekben annak járunk utána, vajonmegelőzhető-e ezen állapot kialakulása.
A terhességi toxémia (más néven preeclampsia) egy csak kismamákban megjelenő, összetett tünetekkel járó állapot, mely az első terhességek 2-7%-ában jelenik meg1. Három legjellemzőbb tünete a várandósság második felétől megjelenő magas vérnyomás (értéke magasabb, mint 140/90 Hgmm), a fehérjevizelés (laborleleten értékelhető: több mint 300 mg/nap) és az egész testet érintő vizesedés (ödéma). A fentiek mellett fokozott súlygyarapodás (több mint 1 kg/hét), csökkenő vizeletürítés (kevesebb, mint 400 ml/nap) és más laboreltérések (májenzimek megemelkedése, alacsony trombocita szint) is jellemezhetik az állapotot, melyet gyakori gyengeség, fejfájás, látászavar, hasi és májtájéki fájdalom kísér.

Veszélye abban rejlik, hogy ebben az állapotban a méhlepényt (és ezzel a magzatot) ellátó ún. spirális artériák nem tágulnak a terhesség előrehaladásának megfelelően, hanem továbbra is szűkek maradnak, ezáltal csökkentve a méhlepény vérátáramlását éshátráltatva a baba fejlődését. Sok elmélet született ennek magyarázatára, de egyelőre csupán annyi a bizonyos, hogy (a betegség nevével ellentétben) nem mérgezésről van szó, hanem inkább érfal diszfunkciós, immunológiai vagy genetikai okokról számolnak be a kutatások.A csökkenő vérellátás miatt a placentacsökkent mennyiségben fog termelni egy értágító hatású prosztaciklin nevű anyagot, valamint fokozza egy tromboxán A2nevű mediátor elválasztását, mely elváltozások együttesen több anyai tünetért (mint például a vérnyomás emelkedése) is felelőssé tehetők. Súlyosabb esetekben az anyánál görcsrohamok is megjelenhetnek (eclampsia) vagy a szintén veszélyes HELLP-szindróma, melyfokozott vörösvérsejt széteséssel, májfunkciós zavarokkal, vérrögképződéssel és paradox vérzésekkel járó, akár életet veszélyeztető állapot lehet. Mindezek okán, a baba és a mama együttes védelmében a szülés idő előtti megindítása vagy a császármetszés lehet az egyetlen megoldás.

Kikben alakulhat ki nagyobb eséllyel toxémia?

A betegség kialakulásával legnagyobb összefüggést mutató rizikótényezők2,3 a következők:korábbi szülés alkalmával már jelentkezett preeclampsia; a 20 évnél fiatalabb, vagy 30 évnél idősebb anyai életkor;a primigraviditás (első szülés), az ikerterhesség és a terhesség kezdetén meglévő túlzottan magas vagy túl alacsony anyai testsúly.
Létezik egy ún. „rárakódásos” terhességi toxémia is, mikor a már meglévő (tehát a 20. terhességi hétnél korábban megjelent)krónikus magasvérnyomás-betegség, vesebetegség vagy cukorbetegség mellett jelentkezik a preeclampsia (a betegség megjelenésének valószínűsége 3-7-szer nagyobb, mint egészséges kismamákban3). Ilyen esetekben sajnos az állapot prognózisa is súlyosabb.

Mit tegyünk, hogy elkerüljük a toxémia kialakulását?

Azzal kapcsolatban, hogy van-e ténylegesen megbízható prevenciós módszer, megoszlanak az orvosi vélemények. Létezik azonban egy, a WHO által 2011-ben publikált4 kiadvány,mely részletesen foglalkozik a kérdéskörrel és a következő ajánlásokat teszi:

 • Mozgás: a preeclampsiára fokozott rizikókkal bíró hölgyeknek sem javaslott, hogy megelőzési célbólteljes ágynyugalmat tartsanak és maximálisan lecsökkentsék a fizikai aktivitásukat5. Több tanulmány azt is kimutatta, hogy az első és a második trimeszterben végzett rendszeres sportolás serkenti a placenta növekedését, fokozza annak vérátáramlását és emellett érfalvédő antioxidáns hatással is bír6. A jóga és más hasonló nyújtó gyakorlatok különösen ajánlottak7! Mindez természetesen csak a megelőzést szolgálják, a terhességi toxémia diagnózisa után az orvosi utasításokat kell követni.
 • Kalcium: Amennyiben alacsony az anya kalciumfogyasztása, kiegészítő kalciumszedés is javasolt (1,5 – 2 g/nap).A megfelelő ionszint pozitív összefüggést mutat a nagyobb születési súllyal és a hosszabb terhességgel preeclampsiában8.
 • Aspirin: az ajánlások alapján alacsony dózisban (75 mg/nap) acetilszalicilsav tartalmú véralvadásgátló készítmény (pl.: Aspirin) napi szedése javasolt a preeclampsiára több kockázati faktorral rendelkezőkismamáknak. A 20. terhességi hét előtt megkezdett prevenció különösen jó összefüggést mutat a betegség elkerülésével. Ugyanakkor azt is meg kell jegyezni, hogy nem javasolt a rendszeres Aspirin szedés alacsony rizikófaktorokkal rendelkező, egészséges nőknek9.
 • C és E vitamin: több kutatás szerint ajánlott lehet az antioxidáns hatású C és E vitaminok rendszeres szedése a várandósság ideje alatt10, noha ezt a WHO aktuális tanulmánya nem látszik igazolni.
 • Régebben a kismamák sófogyasztásának drasztikus csökkentését javasolták az orvosok, ám mára nyilvánvalóvá vált, hogy ennek nincsen lényegi terápiás hatása4.

Jó tanács!

A legfontosabb talán, hogy a kismama figyeljen oda önmagára. Táplálkozzon egészségesen, fogyasszon rostban, fehérjében gazdag táplálékot, egyen sok színes zöldséget. Ne függessze fel teljesen a testmozgást a várandósság idejére, hiszen annak is jótékony hatása van. Érdemes időről-időre otthon is ellenőrizni a vérnyomást.
Amennyiben megjelenik a magas vérnyomás és a vizenyősség, ezek vízhajtókkal való kezelése nem ajánlott11, forduljunk inkább mihamarabb orvoshoz. Az Aspirin rendszeres szedésének megkezdése előtt is konzultáljunk nőgyógyászunkkal!

Referenciák:

 1. HAUTH, J. C., M. G. EWELL, R. J. LEVINE, et al. Pregnancy outcomes in healthy nulliparas who developed hypertension: Calcium for Preeclampsia Prevention Study Group. Obstet. Gynecol. 95:24–28, 2000.
 2. Harrison's principles of internal medicine. (18th ed.). New York: McGraw-Hill. pp. 55-61.
 3. Geoffrey Chamberlain: Turnbell’s Obstetrics, 1995
 4. WHO Recommendations for Prevention and treatment of pre-eclampsia and eclampsia, World Health Organization, 2011
 5. The Role of Regular Physical Activity in Preeclampsia Prevention TRACEY L. WEISSGERBER1, LARRY A. WOLFE1,2, and GREGORY A. L. DAVIES3 1School of Physical and Health Education, 2Department of Physiology, and 3Department of Obstetrics and Gynaecology, Queen’s University, Kingston, Ontario, CANADA
 6. CLAPP III, J. F. The effects of maternal exercise on fetal oxygenation and feto-placental growth. Eur. J. Obstet. Gynecol. Reprod. Biol. 110(Suppl. 1):S80 –S85, 2003.
 7. University of North Carolina at Chapel Hill Scool of Nursing
 8. Dietary calcium supplementation and prevention of pregnancy hypertension Patricio Lopez-Jaramillo, Marcelo Narvaez, Camilo Felix, Amparo Lopez
 9. Prevention of preeclampsia with low-dose aspirin in healthy nulliparous, pregnant women, Baha M Sibai, The New England Journal of Medicine, 1993, October 21.
 10. Effect of antioxidants on the occurrence of pre-eclampsia in women at increased risk: a randomised trial Lucy C Chappell MB a, Paul T Seed MSc d, Annette L Briley RM a, Prof Frank J Kelly PhD b, Rosalind Lee PhD b, Beverley J Hunt FRCP c, Kiran Parmar MLSO c, Susan J Bewley MRCOG e, Andrew H Shennan MRCOG a, Prof Philip J Steer FRCOG f, Prof Lucilla Poston
 11. Diuretics for preventing pre-eclampsia (Review)Churchill D, Beevers GDG, Meher S, Rhodes C