Méhszáj kézi ellenőrzése

A méhszáj kézi ellenőrzése

A méhszáj legegyszerűbb ellenőrzése a szülész orvos vagy a bába kézzel történő hüvelyi vizsgálatával történik. Ez pontatlanabb és szubjektívebb a hüvelyi ultrahang vizsgálatnál. Mégis a legtöbb terhesgondozási találkozáskor, valamint a kórházi vizsgálatnál kézzel vizsgálnak. A kézi ellenőrzés fenyegető koraszülés esetén még káros is lehet, ha a vizsgáló az ujjával a nyakcsatornába hatol. Ezzel tágíthat a nyakcsatornán, vérzést okozhat, és a vizsgálat következtében beinduló folyamatok ronthatják a méhszáj helyzetét. A hüvelyi ultrahang vizsgálattal a vizsgálat traumája elkerülhető, valamint a belső méhszáj állapota, a nyakcsatorna korrekt hossza jobban megállapítható.

Élettani összefoglaló

A méh nyaki része, latinul cervix, körülbelül 3 centiméternyire benyúlik a hüvelybe. A méhtest-méhnyak határán találjuk a belső méhszájat, ezután kifelé haladva a nyakcsatornát, majd ennek alsó nyílását, a külső méhszájat. A szülés folyamán hormonális hatásra a méhszáj érése, azaz felpuhulása és tágulása következik be.
Először szülő nőkön a folyamat a méhnyak megrövidülésével, elvékonyodásával, a nyakcsatorna kifejtődésével kezdődik. Majd amikor a méhszáj tágulása megkezdődik, a méhnyak már csak papírvékonyságú lemezként tapintható. A méhszáj először csak 1-2 centiméter tágasságú, majd fokozatosan tágul 6-8 centméterre. Amikor a tágulás befejeződik, 9-10 centiméter körül, a méhnyak „eltűnik”, már nem tapintható. A méhszáj megnyílása után a méh és a hüvely egy szinte átmenet nélküli közös csővé alakul.
Ismételten szülő nőkön a szülés megindulásakor a külső méhszáj 2-4 centiméterre, a belső 1-2 centiméterre nyitott, de a méhnyak még nem rövidült meg. A szülés folyamán a méhszáj megnyílásával egy időben a méhnyak fokozatosan megrövidül és kifejtődik. Többször szült nőknél a méhszáj tágulása rövidebb időt vesz igénybe.

A méhnyak kitágulása és eltűnése

A méhszáj tágasságát jellemző mutatók

Cervicalis index (röviden CI): A szülész tapintással állapítja meg a CI értékét, amelyet négy számjegy jellemez.
- Az első számjegy a méhnyak hüvelyben elhelyezkedő részének a hossza,
- A második a külső méhszáj tágassága,
- A harmadik a méhcsatorna tágassága,
- A negyedik a belső méhszáj tágassága, mindegyik érték centiméterben mérve.
Tehát például CI=3000 jelentése: 3 centiméteres méhnyak és zárt méhszáj. CI=2000: 2 centiméterre megrövidült méhnyak, zárt méhszáj. CI=3100: 3 centiméteres méhnyak, 1 centire nyitott külső méhszáj, CI=2110: 2 centis méhnyak, 1 centire nyitott külső méhszáj, 1 centiméter tágasságú nyakcsatorna.

Bishop- és Martius-score (vagy magyarul pontrendszer): A méhnyak állapotának, érettségének megítélésére használható mind a Bishop-, mind a Martius-score. Névadóik, Bishop és Martius is német szülészorvosok voltak a XX. században. A vizsgálat során a szülész a megadott tulajdonságokat pontokkal értékeli, majd a pontok összege alapján dönt a további teendőkről. Például szülésmegindítás szükségessége esetén, burokrepesztést csak Bishop-score 9, Martius-score 10 pont felett végeznek. 6 alatti Bishop érték esetén a szülés megindítása valószínűleg nem lesz sikeres vagy esetleg a szülést császármetszéssel kell befejezni.1,2

Bishop-pontrendszer (a méhnyak érettségét kifejező pontértékek)

Fizikális lelet Pontszám
0 1 2 3
A méhnyak
- helye hátul középen elől
- tapintata tömött közepes puha
- kifejtettsége (%) 0-30 40-50 60-70 ≥80
- tágassága (cm) 0 1-2 3-4 ≥5
A baba fejének helyzete az interspinális síkhoz* viszonyítva -3 -2 -1 ≥0
Kedvezőtlen: 5 pont alatt Kedvező: 9 pont felett

Martius-pontrendszer (a méhnyak érettségét kifejező pontértékek)

Fizikális lelet Pontszám
1 2 3
A méhnyak
- iránya a hátsó boltozat felé tekint közel a medencetengelyhez egybeesik a medencetengellyel
- hossza (cm) 2 vagy több 1 elsimult
- tapintata tömött kissé felpuhult felpuhult
A nyakcsatorna tágassága (cm) zárt 1-2 2-3
Az elölfekvő koponya magassága az interspinális síkhoz* viszonyítva (cm) -2 -1 ≥0
Kedvezőtlen: 1-5 pont Kérdéses: 6-10 pont Kedvező: 11-15 pont

*Interspinális medencesík: a két ülőtövis szintjében helyezkedik el. A külső méhszáj élettani körülmények között ebben a síkban található. A táblázatban látható mínusz értékek azt jelentik, hogy a baba feje ehhez a síkhoz viszonyítva lejjebb, azaz kijjebb van

A cikket írta: Simon Eszter és Dr. Timmermann Gábor

Forrás:

Papp Zoltán: A szülészet-nőgyógyászat tankönyve

1. Vrouenraets FP, Roumen FJ, Dehing CJ, van den Akker ES, Aarts MJ, Scheve EJ.: Bishop score and risk of cesarean delivery after induction of labor in nulliparous women.

2. G. Ducarmea, V. Chesnoyb, L. Petita: Facteurs prédictifs d’échec d’entrée en travail par dinoprostone en cas de grossesse prolongée et de conditions locales défavorables

Kép: http://www.ahutton.com/cgw/dilation.htm

Táblázatok: Papp Zoltán: A szülészet-nőgyógyászat tankönyve