Biológiai tesztek

OTTHONI MÉHMOZGÁS-MEGFIGYELÉS

Az otthoni méhmozgás-megfigyelés (Human Uterine Activity Monitoring, HUAM) módszerét azoknak a nőknek ajánlják, akiknél magas a koraszülés kockázata, annak előre megjósolására. Ötvözi a méh mozgásának telemetriai feljegyzéseit, amelyeket egy tokodinamométerrel készítenek, illetve a mindennapi telefonbeszélgetést az orvosával, aki segítséget és tanácsot ad. A módszer azon a megfigyelésen alapult, hogy néhány koraszülő nő esetében aktívabb a méhmozgás a terhesség korai szakaszában, mint azoknál, akik időben szültek, és előfordulhat, hogy a páciens nem veszi észre ezeket a méhmozgásokat.
Ugyanakkor a HUAM-ot vizsgáló tanulmányok eredményei igen változóak és az eltérő modellek eredményei miatt bizonytalanság övezi a HUAM használhatóságát. Az USPSTF (U.S. Preventive Services Task Force) és az Amerikai Élelmiszer- és Gyógyszerbiztonsági Felügyelet (USFDA) kijelentette, hogy az eszköz nem hatékony. Elégtelen adat áll rendelkezésre annak bizonyításához, hogy a HUAM-mal megelőzhető a koraszülés.
Ha valaki a fentiek ellenére szeretne egy ilyen monitort bérelni, itthon is megteheti. A vizsgálatot Magyarországon a Fetaphone készülékkel lehet elvégezni, mely kb. 1000 Ft/nap díjért bérelhető. Részletekért kattintson IDE!

NYÁL-ÖSZTRIOL

Vizsgálatok kimutatták, hogy az ösztradiol szérumban és a nyálban mért szintje emelkedik a spontán- és koraszülés kezdete előtt. Kidolgozták a nyál ösztriolszint mérését, hogy előre lehessen jelezni a koraszülést. Az anyai ösztriolszint éjszaka tetőzik, és elnyomhatja pl. a betamethasone-kezelés (ezt alkalmazzák tüdőérleléshez a fenyegető koraszülőknél).
A vizsgálat gyakran tévesen pozitív eredményt ad, és jelentősen növelheti a terhesgondozás költségeit, ha a kis-rizikójú népességen alkalmazzák. A nyál ösztriolmérésére vonatkozó vizsgálatok sem hoztak átütő sikert.

BAKTERIÁLIS VAGINÓZIS SZŰRÉSE, HÜVELYI PH MÉRÉSE

A bakteriális vaginózis jelenlétét összekapcsolják a koraszüléssel, amely más ismert rizikó-faktoroktól elkülönül. A bakteriális vaginózis a normális hüvelyflóra gyakori elváltozása, amelyet az általános nőgyógyászat és szülészet pácienseinek 10-25%-nál megfigyeltek, és 50%-uk tünetmentes.
Néhány kutatás kapcsolatot mutatott ki a bakteriális vaginózis jelenléte és a koraszülés között, de a legtöbb eredmény kudarcot vallott annak bizonyításában, hogy ennek kezelése hatékonyan megelőzi a koraszülést. Nem áll elégséges adat rendelkezésre az alacsony és magas kockázatú nők vizsgálatára és kezelésére vonatkozóan.
Bakteriális vaginózist nagyon egyszerűen lehet szűrni: a hüvelyváladék pH mérésével. Ha hüvelyváladék normál savas kémhatása (pH 4-5) lúgos irányba megy (pH 6-8), akkor fennáll a bakteriális vaginózis esélye és érdemes orvoshoz fordulni. 2013 ősztől kapható lesz egy olyan betét, mely bakteriális vaginózis vagy magzatvíz szivárgása esetén elszineződik.

MAGZATI FIBRONECTIN VIZSGÁLAT

Számos vizsgálat kimutatta a kapcsolatot a magzati fibronectin fehérje hüvelyi jelenléte és a koraszülés között, és a koraszülés kockázatának csökkenését, ha a fehérje vizsgálati eredménye negatív (magas negatív prediktív érték).
A magzati fibronectin a méhnyakváladékban található, egyfajta biológiai ragasztó, mely a lepény tapadását és a lepényi bolyhok között lévő vérkeringés szigetelését végzi. A méhnyak váladékban mérjük a szintjét. Amennyiben a 22. hét után 50 nanogramm/milliliter alatt marad, alacsony kockázatú terhességről beszélhetünk, ha viszont megemelkedik az értéke, fenyegető koraszülésre számíthatunk.
Bár a negatív vizsgálati eredmény hasznosnak bizonyult a koraszülés kizárására két héten belül, de a pozitív eredmény nem értékelhető teljes mértékben, mivel semmiféle beavatkozást nem találtak, amely csökkentené a koraszülés kockázatát. A vizsgálat hatékonysága korlátozott a kis-kockázatú nők esetében. Magas kockázatú nők esetében az alábbi kritériumoknak kell megfelelni: álló magzatburok, minimális méhnyak-tágulat, a vizsgálatot nem ajánlott a 24. hét előtt végezni, illetve a 34. hét után sem, valamint az eredményeknek ideális esetben 24 órán belül elérhetőnek kell lenniük a döntéshozatalhoz.